Zabudowa jednorodzinna pomiędzy blokami / stare drewniane domy w Krakowie w Krakowie - zdjęcia

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Nowy

Re: Zabudowa jednorodzinna pomiędzy blokami / stare drewniane domy w Krakowie w Krakowie - zdjęcia

Postautor: Nowy » 24 mar 2025, 23:19

Jest tam na przykład taki domek, który jakoś pewnie kiedyś był pod miastem, ale trochę się miasto przesunęło.

Obrazek

To właśnie w rejonie dawnych zakładów ZREMB, na terenie których ma powstać nowe osiedle mieszkaniowe przy ul. Mogilskiej w Krakowie. Tu wygląda, jakby już nikt nie mieszkał i ruszyło porządkowanie terenu. Może także i te działki z domami wykupił deweloper planując nowe osiedle mieszkaniowe.

Nowy

Re: Zabudowa jednorodzinna pomiędzy blokami / stare drewniane domy w Krakowie w Krakowie - zdjęcia

Postautor: Nowy » 24 mar 2025, 23:23

A obok jest jeszcze taki domek przy ul. Mogilskiej, wygląda na nieco bogatszy od poprzednika.

Obrazek

W końcu jest druga kondygnacja mieszkalna, ale i on wygląda na już pusty i przygotowywany do wyburzenia.

Obrazek

Ciekawe za ile poszły takie nieruchomości w centrum Krakowa, ale skoro te domy jeszcze stoją, to pewnie ktoś długo musiał opierać się różnym propozycjom.

Peace

Postautor: Peace » 24 mar 2025, 23:32

Wcześniej przed tymi domkami był cały rząd krzaków i zarośli, które niedawno uporządkowali.

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 16 cze 2025, 22:56

A tu taki stary dom z Bronowic, co prawda nie drewniana chłopska chata, bo tu już technologia murowana, ale swoje lata to musi mieć.

Obrazek

To dom z ul. Na Błonie, pewnie w swoim czasie charakterystyczny dla okolicy, ale dzisiaj zostało ich niewiele, a wygląda na to, że z roku na rok coraz mniej. Wrzucam foto dla potomnych, gdyby się okazało, że nagle zniknie po tym, jak zmieni właściciela, choć kto wie. Fajnie by było, gdyby były w mieście zadbane takie ostańce, z zabudową charakterystyczną dla okolicy w dawniejszych czasach.

luc

Postautor: luc » 25 maja 2026, 22:08

Ja ostatnio ustrzeliłem coś takiego w okolicy al. 29 Listopada w Krakowie.

Obrazek

Takie małe stare domki, miniszeregówki prawie. Urokliwe moim zdaniem.

iti

Postautor: iti » 27 cze 2026, 20:53

Urokliwe są te niektóre stare domki, szkoda, że często popadają w ruinę, a pewnie zazwyczaj wartość działek, na których stoją i możliwości ich wykorzystania nie pomagają w tym, żeby dużo z nich przetrwało.

Obrazek

Taka chata stoi sobie na Olszy. Mają takie domy swój urok, szkoda, że znikają w szybkim tempie z przestrzeni miasta.

Sellie

Postautor: Sellie » 28 cze 2026, 23:01

luc pisze:Ja ostatnio ustrzeliłem coś takiego w okolicy al. 29 Listopada w Krakowie.

Obrazek

Takie małe stare domki, miniszeregówki prawie. Urokliwe moim zdaniem.

Ta biała część jest na sprzedaż, byłam, oglądałam, ale jest to okropnie malutkie - jakies 20m2 użytkowe, plus problem z właścicielami (wielu właścicieli), w środku jest totalny burdel, pomieszczenie zawalone śmieciami, jeden z właścicieli trzyma tam jakieś swoje graty niby do pracy.
Myślałam, że tam jest ogródek z tyłu, ale niestety nie ma - jest jakby chodnik i szopa, wszystko połączone z innymi domami obok. Szkoda, że to tak zaniedbane. Wołają sobie za to 300k, moim zdaniem niesprzedawalne, bo metraż za mały, a trzeba tam wymienić wszystko - ogrzewanie, nawet nie wiem, czy tam woda działa, bo to pomieszczenie było tak brudne i zaniedbane, że już nie pamiętam co tam w środku było, dało się tylko wejść na krok do środka. Jeszcze strych i korytarz w środku jest wspołdzielony z sąsiadem obok. Także jest to taka mikrokawalerka z dachem do remontu. Zupełnie nieopłacalne rozwiązanie na dzisiejsze czasy. Jakbym była sąsiadem obok to bym to po prostu odkupiła i zrobiła sobie większy dom, ale tam chyba sami starsi/biedniejsi ludzie mieszkają.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”